Freeswerk

Specialisatie Stuiver freeswerk

Stuiver is gespecialiseerd in freeswerk van de meest uiteenlopende onderdelen, van zeer eenvoudig tot complex. Wij hebben zowel CNC als een conventionele freesbank staan, geschikt voor verspanen van enkel stuks en kleine series.

Naast diverse metaalsoorten, RVS, Gietijzer, Brons, Messing, Koper, Aluminium kunnen ook Nylon en verschillende andere Kunststof soorten worden verwerkt. Vele van deze materialen hebben wij in diverse afmetingen op voorraad.

De te verwerken afmetingen vindt u bij Machinepark.

Freeswerk algemeen

Verspanen is een algemeen woord voor het bewerken van materiaal door machines of met de hand waardoor er spanen van het basisproduct worden verwijderd. Doormiddel van verspanen wordt het product kleiner en verandert daarmee definitief van vorm. Daarnaast neemt ook de massa en het gewicht van het basisproduct af.

Frezen wordt gedaan doormiddel van een frees die een bewerking uitvoert op een product. Het product zelf zit in een klem en de frees beweegt zich in verschillende posities om het product de gewenste vorm te geven. Een belangrijk verschil tussen frezen en draaien is dus dat bij frezen het product niet beweegt, bij draaien beweegt het product wel omdat het in met de klem ronddraait. Bij frezen draait alleen het gereedschap. Er zijn verschillende soorten freesbanken. Deze zijn te verdelen in de volgende hoofdgroepen: verticale, horizontale en universele freesbanken. Met frezen kunnen zeer uiteenlopende bewerkingen worden uitgevoerd op een product. Zo kunnen met een frees sleuven worden aangebracht, gaten, kamers of eilanden. Een frezer moet hiervoor de freesbank goed instellen en het juiste gereedschap in de machine plaatsen.